"Blijf als eigenaar van Uw bedrijf of bedrijven, het vakmanschap op de eerste plaats stellen, en blijf geïnteresseerd in alle mogelijke verbeteringen en ontwikkelingen in uw mooie onderneming en uw uitzonderlijk boeiend vak." - Frans van Bommel
Historie
Ruim 30 jaar geleden is de stichting opgericht. Er was geen enkel officieel verband tussen schoenmakers en fabrikant, terwijl men uiteindelijk dezelfde belangen heeft in dezelfde branche. Daar wilden wij verandering in brengen.
Tenslotte zijn Nederlandse schoenfabrikanten, die voor een belangrijk deel van hun productie afhankelijk zijn van de Nederlandse markt, ook afhankelijk van het vakmanschap van de schoenen- herstel branche. Een vorm van samenwerking zou in het voordeel van de fabrikant en van de schoenmaker moeten zijn. Na een brainstorm sessie met Levenbach, nu Dumco B.V. besloten wij de proef op de som te nemen.
Wij zijn eerst begonnen met 10 vooraanstaande schoenmakers en hebben ze verzocht een proef op te zetten, onder de titel : “erkend van Bommel schoenhersteller”. Dit was een doorslaand succes. En wel dusdanig, dat we vervolgens de zaak zijn gaan professionaliseren. Voor de objectiviteit hebben we toen de zeer betrouwbare firma van Meel, nu S.M.W. Holland B.V. geheten, verzocht aan het project deel te nemen. Vervolgens hebben we de vooraanstaande bedrijven, Van Lier, Avang en Greve aangeschreven. Greve deed niet mee omdat men toen al de reparatie zoveel mogelijk in eigen beheer uitvoerden. Uiteindelijk werd een stichting opgericht, waarbij nog te vermelden is, dat de toenmalige notaris ons aanbood om zijn kosten niet in rekening te brengen, als gebaar, omdat hij de reden van de oprichting en de doelstellingen uitzonderlijk goed vond. Onmiddellijk meldde zich bedrijven met het verzoek gekeurd te willen worden. Deze pioniers zagen toen al het belang in van promotie van de betere schoenreparatie, in samenwerking met enkele bekende schoenenmerken. Aanvankelijk werden we niet al te serieus genomen in de schoenmakerij wereld en werden ook tegengewerkt. Langzaam maar zeker groeide de stichting. Steeds onder het voorzitterschap van een van de drie directeuren van de deelnemende schoenfabrieken. In die periode heeft ook nog de fusie plaatsgevonden tussen het tot die tijd hetende Stichting Kwaliteits Reparatie Nederlands Schoenfabrikaat afgekort: S.K.N.S. en het schoenmakersgilde, het toenmalige schoenmakersgilde heeft zich toen opgeheven en zijn wij onder de nieuwe naam Stichting schoenmakersgilde op dezelfde voet doorgegaan.